PERHATIAN :

JIKALAU ADA FILEM BARU YANG DIPERTONTONKAN, SILA SHARE KE FACEBOOK ATAU TWITTER SEBELUM VIDEO INI DIDELETE..
JIKA ADA VIDEO YANG SUDAH DIPADAM SILA LAPORKAN DEKAT RUANGAN KOMEN.. NANTI NOLOVE GANTIKAN DENGAN YANG BARU.. JIKA ADA.. HIHIHIHI

Tuesday, 19 July 2011

London 2 polis meletakkan jawatan dalam skandal UK hacking

Posted by Perantau Sepi Nolove On 03:45 0 Komen Anda Di Sini
Share

Rupert Murdoch bercakap di luar hotel di mana beliau bertemu familly membunuh remaja Milly Dowler di tengah-tengah London, ...
LONDON (AP) - telefon Britain menyebarkan hacking skandal rasuah dan polis memaksa dua pegawai polis di London untuk meletakkan jawatan dalam masa kurang daripada 24 jam dan mendorong Perdana Menteri, David Cameron pada hari Isnin untuk memanggil sesi tergempar parlimen.
Ketua Scotland Yard Paul Stephenson meletak jawatan malam Ahad, diikuti pintu Isnin oleh Penolong Pesuruhjaya John Yates. Yates rasmi yang memutuskan dua tahun lalu tidak membuka semula siasatan polis ke dalam hacking telefon dan rasuah polis oleh wartawan tabloid, berkata beliau tidak percaya ada apa-apa keterangan baru untuk dipertimbangkan.
Detektif dibuka semula siasatan awal tahun ini dan kini mengatakan mereka mempunyai nama-nama 3700 bakal mangsa.
British Home Setiausaha Theresa Mei mengumumkan Isnin bahawa inspektorat polis akan mengkaji rasuah polis mungkin.
Katanya kepada penggubal undang-undang bahawa di saat-saat seperti ini "ia adalah semula jadi untuk bertanya yang dasar polis" dan mengumumkan bahawa Inspektorat kepolisian akan melihat hubungan antara polis dan media di tengah-tengah skandal telefon hacking.
Hujan lebat peletakan jawatan berprofil tinggi telah dibuat bahkan lebih keras lagi untuk Cameron mengandungi skandal menggiatkan yang mengancam kepimpinan beliau dan mengetuk berbilion empayar global media Rupert Murdoch.
Parlimen adalah untuk berehat untuk musim panas pada hari Selasa selepas penggubal undang-undang panggang Murdoch, anak James dan British Murdoch, bekas ketua eksekutif Ribka Brooks dalam siaran yang dinanti-nantikan orang ramai tentang skandal tersebut. Cameron, bagaimanapun, mahu penggubal undang-undang untuk bergabung semula Rabu "supaya saya boleh membuat kenyataan lanjut."
Cameron bercakap di Pretoria, Afrika Selatan, pada hari pertama lawatan dua hari ke Afrika. Beliau telah merancang perjalanan yang lebih panjang tetapi memotong pendek kerana kerajaan menghadapi bilangan soalan mengenai hubungan yang selesa dengan empayar Murdoch dalam skandal yang telah diambil polis atas dan tokoh-tokoh media dengan kelajuan yang menakjubkan.
Ketua pembangkang Ed Miliband berkata Cameron yang diperlukan untuk menjawab "satu siri soalan mengenai hubungan dengan Brooks, James Murdoch dan Andy Coulson, Berita bekas editor Dunia Cameron kemudian mengupah sebagai ketua komunikasi beliau. Coulson meletak jawatan daripada jawatan itu pada bulan Januari dan merupakan salah satu daripada 10 orang yang telah ditangkap dalam skandal tersebut. Tiada siapa yang telah dikenakan.
"Pada masa ini, beliau seolah-olah tidak dapat menyediakan kepimpinan negara memerlukan," kata Miliband.
Cameron mendesak kerajaan Konservatif yang diterajui oleh beliau telah "mengambil tindakan sangat tegas dengan menubuhkan suatu siasatan yang diterajui oleh hakim ke yang zalim itu di Berita kini tidak berfungsi lagi tabloid Murdoch Dunia dan ke dalam hubungan antara ahli-ahli politik British, media dan polis secara keseluruhannya.
"Kami telah membantu untuk memastikan siasatan polis yang besar dan betul sumber yang boleh sampai ke bawah apa yang berlaku, dan yang zalim, dan kita telah cukup banyak menunjukkan ketelusan yang lengkap dari segi hubungan media," kata Cameron.
Namun, Cameron berada di bawah tekanan yang berat selepas peletakan jawatan Stephenson dan Yates, dan penangkapan Ahad Brooks - kawan itu - kerana disyaki rasuah dan polis hacking.
Brooks telah ditahan dan disoal siasat selama sembilan jam Ahad sebelum dibebaskan dengan ikat jamin. Peguamnya, Stephen Parkinson, mengeluarkan satu kenyataan Isnin ingkar menganut dia tidak bersalah.
Parkinson berkata polis akan "perlu memberi akaun tindakan mereka" mengingati "kerosakan reputasi besar" tangkap Brooks 'telah menyebabkan orang dalam sosial dan politik.
Brooks ialah ketua eksekutif berani News Antarabangsa, akhbar lengan British Murdoch, yang Berita Dunia dituduh hacking ke dalam telefon selebriti, ahli politik dan wartawan lain. Tetapi ia adalah wahyu bahawa wartawan accessed telefon Dowler remaja dibunuh Milly dalam mencari sudu manakala polis sedang mencari kemarahan hilang menyemarakkan luas yang berusia 13 tahun di Britain.
Polis di bawah tekanan untuk menjelaskan mengapa tahun penyiasatan asal hacking mereka beberapa ago gagal untuk mencari bukti yang cukup untuk mendakwa sesiapa sahaja selain daripada Berita Goodman Clive wartawan Dunia diraja dan penyiasat persendirian Glenn Mulcaire. Goodman telah ditangkap semula dalam hacking dan polis semasa penyiasatan rasuah.
Stephenson, ketua polis, meletak jawatan hari Ahad lebih hubungan Neil Wallis, Berita bekas editor eksekutif Dunia yang telah ditangkap dalam skandal. Stephenson berkata beliau tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan siasatan telefon yang lebih awal hacking atau Wallis, tetapi telah meletakkan jawatan untuk membolehkan agensi itu memberi tumpuan kepada Sukan Olimpik London 2012 dan bukannya perubahan kepimpinan.
Datuk Bandar London, Boris Johnson berkata Yates mempunyai soalan untuk menjawab tentang link sendiri dengan Wallis, dan berkata Yates meletak jawatan selepas diberitahu dia akan digantung sementara menunggu siasatan etika.
Yates akan digantikan oleh Penolong Pesuruhjaya Cressida Dick atas dasar sementara. Dick dipandang tinggi di kalangan rakan-rakan sebaya Scotland Yard itu tetapi telah menarik kritikan pada masa lalu untuk menguasai operasi yang mengakibatkan kematian Jean Charles de Menezes, seorang lelaki Brazil yang dikelirukan dengan pengebom berani mati.
Dalam ucapan peletakan jawatannya Ahad, Stephenson membuat rujukan menunjukkan pengambilan pekerja Cameron Coulson.
Cameron jawab Isnin bahawa situasi kerajaan dan pihak polis telah "sama sekali berbeza," kerana dakwaan bahawa polis telah disogok untuk maklumat "mempunyai kesan langsung pada keyakinan orang ramai ke dalam siasatan polis ke dalam Berita Dunia dan sememangnya menjadi polis diri mereka sendiri. "
Penangkapan Brooks 'merupakan tamparan terbaru bagi Murdoch, angka sekali berkuasa courted oleh ahli-ahli politik British semua jalur. Sekarang Murdoch adalah berjuang untuk menjinakkan yang skandal, yang telah sudah dimusnahkan berita Dunia, kos yang pekerjaan Brooks dan Wall Street Journal penerbit Les Hinton dan tenggelam impian yang baron media yang mengambil kawalan penuh penyiar satelit satu yang lumayan, British Sky Broadcasting .
Murdoch adalah bersungguh-sungguh untuk menghentikan krisis itu dari merebak ke Amerika Syarikat, di mana banyak aset yang paling menguntungkan - termasuk rangkaian TV Fox, 20 Century Fox studio film, The Wall Street Journal dan New York Post - adalah berdasarkan.
Sky News melaporkan semalam bahawa News Corp telah melantik seorang peguam kanan untuk mengetuai siasatan dalaman pada hacking telefon.
Polis berkata, Isnin mereka telah dibersihkan salah satu daripada 10 orang yang mereka ditangkap, Press Association diraja wartawan Laura Elston.
Malah tokoh-tokoh yang lebih kanan boleh menghadapi penangkapan, termasuk James Murdoch, pengerusi BSkyB dan ketua eksekutif operasi Eropah dan Asia bapanya. James Murdoch tidak secara langsung menyelia Berita Dunia, tetapi dia meluluskan pembayaran kepada beberapa mangsa hacking karya yang paling menonjol, termasuk £ 700,000 ($ 1.1 juta) kepada Persatuan pemain bola sepak profesional Ketua Gordon Taylor.
James Murdoch berkata minggu lepas bahawa dia "tidak mempunyai gambaran lengkap" apabila dia meluluskan pembayaran.
Pada pendengaran jawatankuasa pada hari Selasa, yang akan televisyen, ahli-ahli politik UK akan mendapatkan maklumat lanjut mengenai skala jenayah di Berita Dunia. Murdochs akan cuba mengelak daripada memberatkan diri mereka sendiri atau melakukan kemudaratan yang lebih kepada perniagaan mereka tanpa mengelirukan Parlimen, yang merupakan satu jenayah.
Hinton, juga, boleh menghadapi mempersoalkan alih yang zalim pada Berita Dunia sepanjang 12 tahun sebagai pengerusi eksekutif Berita Antarabangsa. Tetapi oleh kerana dia adalah warganegara Amerika yang tinggal di Amerika Syarikat, pihak berkuasa British akan mendapatkan ekstradisi itu jika dia tidak mahu datang secara sukarela.
Pejabat Penipuan yang serius di Britain pula, hari Isnin berkata ia memberi "pertimbangan penuh" kepada permintaan daripada ahli parlimen bahawa ia membuka penyiasatan Berita Murdoch Corp aktiviti di Britain.


sumber : http://news.yahoo.com/

0 Komen Anda Di Sini:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular