PERHATIAN :

JIKALAU ADA FILEM BARU YANG DIPERTONTONKAN, SILA SHARE KE FACEBOOK ATAU TWITTER SEBELUM VIDEO INI DIDELETE..
JIKA ADA VIDEO YANG SUDAH DIPADAM SILA LAPORKAN DEKAT RUANGAN KOMEN.. NANTI NOLOVE GANTIKAN DENGAN YANG BARU.. JIKA ADA.. HIHIHIHI

Tuesday, 19 July 2011

Polis: Telefon-hacking pemberi maklumat ditemui mati

Posted by Perantau Sepi Nolove On 03:57 0 Komen Anda Di Sini
ShareFILE - London Metropolitan Polis Negara, Penolong Pesuruhjaya John Yates memberikan keterangan ...

FILE - London Metropolitan Polis Negara, Penolong Pesuruhjaya John Yates berdiri di luar ...
LONDON (AP) - Polis berkata Sean Hoare, wartawan pemberi maklumat yang didakwa hacking meluas pada Berita Dunia, telah ditemui mati.
Polis berkata, kematian Hoare di rumahnya di England adalah tidak dianggap sebagai mencurigakan, menurut agensi berita Persatuan Akhbar Britain.
Hoare telah dipetik oleh The New York Times sebagai berkata bahawa telefon hacking digunakan secara meluas dan bahkan digalakkan di Berita tabloid Dunia di bawah kemudian-editor Andy Coulson.
Coulson - yang baru-baru ini berkhidmat sebagai Ketua Perdana Menteri, David Cameron komunikasi, telah ditangkap sebagai sebahagian daripada penyiasatan meluaskan ke hacking telefon dan rasuah polis.
THIS IS A BREAKING NEWS UPDATE. Periksa segera kembali untuk maklumat lanjut. Cerita AP yang lebih awal adalah di bawah.
LONDON (AP) - telefon tabloid Britain skandal hacking walloped London pasukan polis Monday, sebagai perletakan jawatan pesat-api dua orang pegawai teratas diikuti oleh tuntutan mungkin mencuri dengar rasuah yang menyalahi undang-undang, dan pakatan sulit. Pegawai U.K segera berikrar untuk menyiasat.
Perdana Menteri, David Cameron, rasa panas politik dari hubungan rapat beliau sendiri kepada Rupert Murdoch News Corp media empire, potong pendek perjalanan ke Afrika dan memanggil sesi tergempar Parlimen hari ini supaya dia boleh menangani penggubal undang-undang skandal.
Krisis telah mencetuskan pergolakan dalam barisan atas polis Britain. Peletakan jawatan hari ini Penolong Pesuruhjaya John Yates - Scotland Yard pegawai anti-pengganas - diikuti bahawa hari Minggu Ketua Polis Paul Stephenson - kedua-duanya untuk pautan ke eksekutif ditangkap bekas dari Berita shuttered Murdoch tabloid Dunia.
Peletakan jawatan berprofil tinggi datang pada malam awam yang dinanti-nantikan televisyen memanggang Murdoch dan anak James, oleh penggubal undang-undang UK.
Skandal ke atas wartawan Murdoch hacking ke dalam telefon bimbit untuk sudu dan membayar polis untuk mendapatkan maklumat telah diambil polis atas dan tokoh-tokoh media dengan kelajuan yang menakjubkan dan mengetuk berbilion off nilai Murdoch, News Corp. Baron media telah dipaksa untuk menutup 168 - Berita tabloid Dunia tahun, menerima perletakan jawatan timbalan tertinggi di Britain dan Amerika Syarikat dan meninggalkan impiannya untuk mengambil kawalan penuh penyiar satelit yang menguntungkan, British Sky Broadcasting.
Badan pemantau polis Britain pada hari Isnin berkata ia telah menerima tuduhan yang zalim yang berpotensi berkaitan dengan hacking telefon terhadap empat pegawai kanan - Stephenson, Yates dan dua bekas pegawai-pegawai kanan. Salah satu tuntutan yang Yates tidak sesuai membantu mendapatkan pekerjaan untuk anak perempuan Berita bekas editor Dunia, Neil Wallis, salah satu daripada 10 orang yang ditahan dalam skandal.
Suruhanjaya Bebas Aduan Polis berkata ia melihat kepada tuntutan-tuntutan.
Yates mendesak beliau telah melakukan apa-apa kesalahan. "Saya telah bertindak dengan integriti yang lengkap," katanya. "Hati nurani saya adalah jelas."
Tetapi kerajaan dengan cepat mengumumkan siasatan ke atas polis-perhubungan media dan rasuah.
"Siapa dasar polis?" bertanya Home Setiausaha Theresa Mei kerana dia mengumumkan siasatan ke atas "contoh pengaruh yang tidak wajar, tidak sesuai perjanjian kontrak dan penyalahgunaan kuasa yang lain dalam hubungan polis dengan media dan pihak-pihak lain."
Sebagai butiran lanjut muncul kira-kira hubungan antara kanan polis dan News Corp angka, pasukan polis di London di bawah tekanan untuk menjelaskan mengapa penyiasatan hacking asal yang gagal untuk mencari bukti untuk mendakwa sesiapa sahaja selain daripada wartawan satu dan penyiasat persendirian.
Yates rasmi yang memutuskan dua tahun lalu tidak membuka semula siasatan polis ke dalam hacking telefon dan rasuah polis oleh wartawan tabloid, berkata beliau tidak percaya ada apa-apa keterangan baru untuk dipertimbangkan.
Detektif dibuka semula siasatan awal tahun ini dan kini mengatakan mereka mempunyai nama-nama 3700 sasaran hacking potensi - selebriti, ahli politik, wartawan lain dan mangsa pembunuhan.
Cameron adalah di bawah tekanan berat selepas peletakan jawatan Stephenson dan Yates, dan penangkapan Ahad Murdoch eksekutif Ribka Brooks - rakan dan jiran yang dia telah bertemu dengan sekurang-kurangnya enam kali sejak memasuki pejabat 14 bulan yang lalu.
Brooks telah ditangkap kerana disyaki hacking ke dalam telefon bimbit selebriti, ahli politik dan lain-lain dalam berita dan memberi rasuah kepada polis untuk mendapatkan maklumat untuk bahan api sensasi sudu untuk tabloid yg suka memfitnah.
Pengkritik Cameron berkembang kuat di London sebagai Perdana Menteri melawat Afrika Selatan dalam lawatan dua hari ke benua. Perjalanan sudah dipotong dua oleh krisis dan Cameron mengurangkan tujuh jam lagi dari jadual perjalanannya kerana kerajaan menghadapi soalan mengenai hubungan yang selesa dengan empayar Murdoch.
Parlimen adalah untuk berehat untuk musim panas pada hari Selasa selepas penggubal undang-undang panggang Murdoch, James anaknya dan Brooks dalam siaran yang dinanti-nantikan orang ramai tentang skandal tersebut.
Cameron, bagaimanapun, menuntut bahawa penggubal undang-undang bergabung semula Rabu "supaya saya boleh membuat kenyataan lanjut."
Cameron mendesak kerajaan Konservatif yang diterajui oleh beliau telah "mengambil tindakan sangat tegas dengan menubuhkan suatu siasatan yang diterajui oleh hakim ke yang zalim itu di Berita kini tidak berfungsi lagi tabloid Murdoch Dunia dan ke dalam hubungan antara ahli-ahli politik British, media dan polis secara keseluruhannya.
"Kami telah membantu untuk memastikan siasatan polis yang besar dan betul sumber yang boleh sampai ke bawah apa yang berlaku, dan yang zalim, dan kita telah cukup banyak menunjukkan ketelusan yang lengkap dari segi hubungan media," kata Cameron.
Tetapi pemimpin pembangkang Ed Miliband berkata Cameron yang diperlukan untuk menjawab "satu siri soalan mengenai hubungan beliau dengan Brooks, James Murdoch dan Andy Coulson, Berita bekas editor Dunia yang Cameron kemudian diupah sebagai ketua komunikasi beliau. Coulson meletak jawatan daripada jawatan itu pada bulan Januari telah ditangkap awal bulan ini dalam skandal tersebut.
"Pada masa ini, beliau seolah-olah tidak dapat menyediakan kepimpinan negara memerlukan," kata Miliband Cameron.
Pada pendengaran di televisyen pada hari Selasa, ahli-ahli politik akan mendapatkan maklumat lanjut daripada Rupert Murdoch, anak James, dan Brooks kira-kira skala jenayah di Berita Dunia. Murdochs akan cuba mengelak daripada memberatkan diri mereka sendiri atau melakukan kemudaratan yang lebih kepada perniagaan mereka tanpa mengelirukan Parlimen, yang merupakan satu jenayah.
Poker datang sebagai James Murdoch - Pengerusi BSkyB dan ketua eksekutif operasi Eropah dan Asia bapanya - nampaknya semakin terpencil berikutan pemergian Brooks.
James Murdoch tidak secara langsung menyelia Berita Dunia, tetapi dia meluluskan pembayaran kepada beberapa mangsa hacking karya yang paling menonjol, termasuk £ 700,000 ($ 1.1 juta) kepada Persatuan pemain bola sepak profesional Ketua Gordon Taylor. Yang boleh menjadikan dia seorang calon yang mungkin bagi penangkapan atau peletakan jawatan.
James Murdoch berkata minggu lepas bahawa dia "tidak mempunyai gambaran lengkap" apabila dia meluluskan pembayaran.
Murdoch adalah bersungguh-sungguh untuk menghentikan krisis itu dari merebak ke Amerika Syarikat, di mana banyak aset yang paling menguntungkan - termasuk rangkaian TV Fox, 20 Century Fox studio film, The Wall Street Journal dan New York Post - adalah berdasarkan.
News Corp pada hari Isnin telah melantik peguam Anthony Grabiner untuk mengendalikan Pengurusan dan Jawatankuasa Standard, yang akan berurusan dengan skandal telefon hacking. Ia berkata jawatankuasa itu akan bekerjasama dengan semua siasatan ke atas pembayaran polis hacking dan dikatakan, dan menjalankan siasatan sendiri.
Judd Legum, seorang pakar media di Pusat untuk Kemajuan Amerika yang berpusat di Washington, berkata terdapat "liabiliti yang berpotensi" di Amerika Syarikat untuk News Corp, yang boleh menghadapi denda yang berat jika didapati melanggar Akta Amalan Rasuah Luar AS. Beliau berkata Jabatan Kehakiman telah secara agresif mengikuti kes-kes seperti ini.
"Walaupun ia berlaku di luar negara, di bawah undang-undang AS, anda tidak boleh merasuah pegawai asing untuk perniagaan," kata Legum, menyatakan bahawa penyiasat akan perlu untuk menentukan sama ada eksekutif atasan "terlibat secara langsung" rasuah jika pendakwaan individu untuk meneruskan.
Stephenson, Ketua Polis London, meletak jawatan hari Ahad lebih hubungan Wallis, yang telah ditangkap dalam skandal tersebut dan telah bekerja sebagai seorang perunding separuh masa PR berkuat kuasa bagi tahun sehingga September. Beliau berkata beliau tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan siasatan telefon hacking lebih awal atau dengan Wallis, tetapi telah meletakkan jawatan untuk membolehkan agensi itu memberi tumpuan kepada Sukan Olimpik London 2012 dan bukannya perubahan kepimpinan.
Yates, juga dituduh pautan ke Wallis, meletak jawatan selepas diberitahu dia akan digantung sementara menunggu siasatan etika. Yates akan digantikan oleh Penolong Pesuruhjaya Cressida Dick atas dasar sementara.
Brooks juga akan berada di tempat yang panas Tuesday, menghadapi soalan penggubal undang-undang manakala beliau menjadi subjek penyiasatan polis. Dia telah meletakkan jawatan Jumaat sebagai ketua eksekutif berani News Antarabangsa, akhbar lengan British Murdoch, dan telah ditangkap oleh pihak polis pada hari Ahad.
Pada penampilan sebelum penggubal undang-undang pada tahun 2003, beliau mengakui bahawa Berita Antarabangsa telah membayar polis untuk mendapatkan maklumat. Tetapi dia sentiasa berkata dia tidak tahu apa-apa hacking telefon yang berlaku apabila dia editor Berita Dunia antara tahun 2000 dan 2003 - tuntutan ramai mendapati sukar untuk mempercayai.
Ia adalah di bawah watch bahawa Berita wartawan Dunia accessed telefon remaja dibunuh Milly Dowler pada tahun 2002 manakala polis sedang mencari yang hilang berusia 13 tahun Brooks '- wahyu yang telah menyemarakkan kemarahan di Britain.
Brooks telah ditahan dan disoal siasat selama sembilan jam Ahad sebelum dibebaskan dengan ikat jamin. Peguamnya, Stephen Parkinson, telah mengeluarkan satu kenyataan Isnin ingkar menganut dia tidak bersalah, dan berkata polis akan "perlu memberi akaun tindakan mereka" mengingati "kerosakan reputasi besar" tangkap Brooks 'telah menyebabkan.
Polis telah menahan 10 orang dalam semua, termasuk Berita lain bekas wartawan dan editor Dunia, tetapi dibersihkan Press Association diraja wartawan Laura Elston, pada hari Isnin. Tiada siapa yang didakwa dalam siasatan.
Pejabat Penipuan yang serius di Britain pula, hari Isnin berkata ia memberi "pertimbangan penuh" kepada permintaan daripada ahli parlimen bahawa ia membuka penyiasatan Berita Murdoch Corp aktiviti di Britain.
___
Meera Selva, Danica Kirka dan Christopher Torchia menyumbang kepada laporan ini.


sumber : http://news.yahoo.com/

0 Komen Anda Di Sini:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular