PERHATIAN :

JIKALAU ADA FILEM BARU YANG DIPERTONTONKAN, SILA SHARE KE FACEBOOK ATAU TWITTER SEBELUM VIDEO INI DIDELETE..
JIKA ADA VIDEO YANG SUDAH DIPADAM SILA LAPORKAN DEKAT RUANGAN KOMEN.. NANTI NOLOVE GANTIKAN DENGAN YANG BARU.. JIKA ADA.. HIHIHIHI

Sunday, 4 September 2011

Bagaimana Untuk Mencegah & Buang Malware atau Virus Facebook

Posted by Perantau Sepi Nolove On 23:58 0 Komen Anda Di Sini
Share

facebook-malware-thumb
Saya telah melihat banyak malware Facebook dan  virus merebak ke senarai Rakan-Rakan saya akhir-akhir ini, dan selepas menerbitkan Facebook nota ringkas tentang bagaimana untuk mengelakkan dari terkena jangkitan, saya memutuskan ia mungkin lebih baik untuk menampung topik sekali lagi bagi khalayak yang lebih luas. Malware Facebook dan virus datang bentuk, tetapi akhirnya ia melibatkan interaksi dengan permohonan berniat jahat yang boleh memanipulasi akaun anda atau spam kawan-kawan anda.
Kebanyakan aplikasi ini kelihatan tidak berbahaya, ada yang direka khusus untuk meniru rupa aplikasi Facebook yang SAH seperti sebarang foto atau posts dinding. Ia semula jadi yang akan tertanya-tanya dll sila e-mail ke webmaster@pidra-indonesia.org tags seseorang gambar anda, jadi Naluri pertama anda adalah untuk klik link SEBELUM memikirkan di mana ia akan membawa anda.

Biasanya, anda dikehendaki untuk membenarkan semua permohonan sebelum mereka boleh berinteraksi dengan akaun anda. Setelah diluluskan, beberapa Bab Perkara Perkara boleh terjadi
, seperti menganggu kawan kawan anda dengan profil anda. Ia juga boleh mencuri maklumat peribadi anda, memantau aktiviti anda, atau penyebaran virus dan trojan kepada rakan-rakan anda (dan juga menggunakan identiti anda untuk melakukannya).

 
Tutorial ini akan membantu anda Mengenal pasti malware Facebook supaya anda boleh mengelakkan jangkitan dan juga akan memberikan tips bagaimana untuk membuang malware sebaik sahaja anda telah dijangkiti.

 

What To Watch Out For


Satu contoh malware Facebook saya baru-baru ini diperhatikan adalah Palsu yang mengatakan seseorang telah "hantar sesuatu di dinding anda" atau "tagged video di antara kamu", yang anda boleh lihat dalam gambar di bawah. Perhatikan imej di bawah, ia kelihatan Aneh.
Facebook malware virus
Aplikasi ini juga biasanya menanggung nama-nama yang sederhana seperti "Comments" atau "Livefeed" yang bunyi yang sama cukup untuk ciri-ciri yang kini digunakan di Facebook bahawa mereka tidak banyak menimbulkan syak wasangka.

Jika anda klik pemberitahuan dan dibawa ke laman yang meminta akses kepada profil anda, perkara yang paling penting untuk diingati
never click allowKebanyakan malware Facebook hanya boleh berinteraksi dengan akaun anda jika anda klik butang membenarkan, jadi hanya klik jika anda benar-benar pasti anda mahu menggunakan aplikasi.
Facebook malware virus
Jika anda melihat pemberitahuan yang mencurigakanpilih "Report Spam" serta-merta.
Facebook malware virus

What To Do If Infected

Jika anda sudah terklik pada link yang aneh di Facebook atau sengaja membenarkan permohonan yang kelihatan berniat jahat, ikuti langkah-langkah segera untuk membatalkan akses dan melindungi akaun anda.
 • Klik butang Permohonan di sudut bawah kiri Facebook dan pilih Aplikasi Edit.
facebook malware
 • Jika anda mempunyai versi baru Facebook, pilihan ini boleh didapati di bawah Akaun (di bagian kanan atas) kemudian klik Tetapan Permohonan.
facebook malware
Cuba mencari aplikasi yang anda berinteraksi dengan nya. Dalam kes saya, ia adalah permohonan palsu yang dipanggil "Comments",. Klik X di sebelah kanan permohonan kemudian klik Alih Keluar untuk mematikan.
facebook malware
remove!
Permohonan itu tidak lagi akan dapat berinteraksi dengan profil anda sebaik sahaja anda telah membuang dengan  cara ini

Extra Precautions

Carian melalui senarai aplikasi yang mempunyai akses kepada profil anda dan mengeluarkan apa-apa yang anda tidak menggunakan.

Jika anda melihat pemberitahuan palsu daripada rakan, anda secara manual boleh menyekat permohonan itu pastikan anda tidak sengaja dijangkiti. Untuk melakukan ini, sila layari laman web aplikasi di Facebook (mengingat tidak klik butang Allow) dan klik Permohonan Blok. Ini akan berhenti sepenuhnya permohonan daripada berinteraksi dengan profil anda pada semua.

facebook malware attacks
Apabila anda menerima pemberitahuan palsu dari seorang teman, biarkan mereka tahu tentang hal itu dengan segera dan mereka ikuti langkah-langkah yang dibentangkan di dalam panduan ini. Semakin lama mereka dijangkiti, lebih banyak peluang permohonan berniat jahat akan perlu untuk menyebarkan dirinya.

Best Practices

Aplikasi berniat jahat tidak akan dapat akaun anda dengan mengikuti kaedah yang saya telah dinyatakan dalam artikel ini, jadi pertahanan terbaik yang anda boleh mempunyai untuk sentiasa sedar persekitaran it anda. Saya akan meninggalkan anda dengan beberapa petua untuk selamat di rangkaian sosial:
 • Jangan anggap link dan mesej daripada rakan-rakan selamat: Malware sering mengambil kesempatan fakta yang anda percayai rakan-rakan anda. Pastikan mata pada pautan dan mesej daripada rakan-rakan, dan jika ragu-ragu, bertanya kepada mereka jika mereka benar-benar telah menghantar anda sesuatu. Kebanyakan mereka tidak akan mempunyai idea akaun mereka telah menghantar spam kepada rakan-rakan mereka.
 • Watch the links you click: permohonan fake meletakkan banyak usaha dalam mencari yang sah, tetapi ramai di antara mereka masih membawa tanda-tanda yang berniat jahat. Jika anda mencurigai pautan, tetikus anda ke atas dan melihat URL pada bar status penyemak imbas anda. Jika URL yang kelihatan pelik (rentetan panjang iaitu aksara rawak atau menunjuk ke laman web di luar Facebook), berfikir dua kali sebelum mengklik padanya.
 • Expand shortened links:
  Link pendek sangat popular di rangkaian sosial, menjadikannya lebih mudah untuk berkongsi URL. Kekangan yang timbul ialah bahawa anda tidak semestinya tahu di mana link akan membawa anda, oleh itu fikirkanlah
  previewing your short URLs sebelum klik.
 • If it’s too good to be true, it probably is: Jika melihat link atau mesej di Facebook yang mendakwa anda boleh memantau yang melihat profil anda atau memberi maklumat menarik yang lain, terdapat peluang yang baik, ia satu perangkap yang cuba mengumpan anda.
 • Stay updated – Banyak aplikasi mengeksploitasi kelemahan dalam pelayar anda atau sistem operasi untuk mendapat akses kepada maklumat anda. Tinggal selamat dengan menjaga pelayar anda up-to-date dan memasang kemas kini sistem operasi apabila mereka dibebaskan.
Jika anda telah dikesan permohonan yang berniat jahat atau mempunyai pengalaman yang melibatkan malware Facebook, berkongsi dengan kami dalam komen - pengalaman orang-orang yang tidak ternilai untuk membantu orang lain selamat tinggal pada masa akan datang. Jika anda mempunyai apa-apa tips lain untuk menginap selamat di rangkaian sosial, beritahu kami! cuma mau KAWAN,tak mau LAWAN LAWAN ;-)

0 Komen Anda Di Sini:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular